Äitini mietti tässä eräänä päivänä, että häntä kiinnostaisi ruveta lukemaan lähipiirin blogeja. Niin että pitäisiköhän hankkia tietokone... ? Kuulemma myös käsityökauppojen sivut olisivat mielenkiintoisia. Oh, pitäisiköhän varoittaa häntä?! Minä kyllä tiedän, mitä tapahtuu, jos alkaa surffailla kivojen kauppojen nettisivuilla! :D

Juttelimme ja yritin selittää, mikä se internet oikeastaan on. Sanoin, että itse asiassa tietokoneella vain otetaan yhteys toiseen tietokoneeseen ja luetaan, mitä siellä on luettavaksi laitettu. Näin ymmärrän netin nykyään. Ennen asia oli vähän toisin.

Tietokoneet tulivat minulle tutuiksi 90-luvulla opiskeluaikaan ja netti vasta sen jälkeen. Tietokoneeseen minut perehdytti kouluikäinen pikkuveljeni, veli3. Hän tulosti kerran esitelmää minulle tietokoneellaan ja kirjoitti tekstin joukkoon " 'Veli3' on paras!" Vanhimmalle veljelleni tuumasin joskus paljon myöhemmin, että 'pitäisiköhän minunkin perustaa nettisivut'. "Mihin sinä ne laittaisit", tietotekniikkaa opiskeleva veli1 kysyi. Höh, minä ajattelin, no jopa oli tyhmä kysymys. "No internettiin tietysti", minä vastasin.

Veli1 jatkoi kyselyään epäluuloisen näköisenä. Mitenkä sinä ne nettisivut sinne saat, hän kysyi. No minähän tietysti selitin. Ensin sivut pitäisi tehdä valmiiksi. Ne talletettaisiin a-levykkeelle. Veisin levykkeen tietokoneeseen, jossa on internet-yhteys. Tietokone kysyisi (siinä oli varmasti ohjelma sitä varten), mitä haluaisin sivuille tehtävän. Valitsisin vaihtoehdon 'send'. Sitten tietokone kysyisi, minne haluaisin tekstin lähetettävän. Kirjoittaisin huolellisesti vastauslaatikkoon 'to internet' ja painaisin enteriä.

Phiuuuuuuuf... tietokone ampuisi tekstini internettiin, joka kellui avaruudessa maapallon ympärillä vähän samaan tapaan kuin ilmakehä. Mutta se oli tietenkin verkkomainen ja paljon ohuempi.

Veli1 pyöritteli silmiään ja poistui takavasemmalle. Hän oli ilmeisesti liian järkyttynyt edes sanoakseen vastaan :)