Torin mittari näyttää + 7 astetta ja jalkakäytävillä on paljon sulapaikkoja. Purot virtaavat siellä täällä. Nyt ei tarvitse enää pelätä lunta: sitä riittää korkeintaan reilut kolme viikkoa. Tunnen helpotusta.

Yllätyksekseni tunsin eilen muutakin. Kun kävelin aamulla keskustaan, kirkon pihassa virtasi puroja siellä täällä. Vesi oikein lorisi. Olisin halunnut jäädä uittamaan käsiäni kylmässä, kirkkaassa vedessä. Sitten yht'äkkiä minut valtasi tympääntyminen ja ahdistus! Minun pitäisi pian taas valita, iloitsenko keväästä vai en. Jos päätän iloita, edessä on karvas suru ja lamaannus muutaman kuukauden päästä. Kylmä kun tulee takaisin. Jos päätän iloita, minut myös valtaa hillitön tarve päästä maalle. Haluan asua seuraavat kaksi ja puoli kuukautta maaseudulla, ettei yksikään luonnon ääni vain mene hukkaan! Ja mitenkähän sekin onnistuisi, hah hah? Jos taas päätän olla tuntematta mitään, suren joka tapauksessa sitä, että kaikki menee hukkaan.

Tietysti toivon, että osaisin iloita: en haluaisi menettää kevättä, jota olen aina rakastanut. Saa nähdä, onnistuuko se vai tulevatko nuo muut ajatukset tielle.

Joka tapauksessa lintulista on taas kasvanut, vaikka vieläkään en varsinaisesti ole lintuja katsellut. Tänä aamuna näin ensimmäisen mustarastaan. Keskiviikkona kävin Karttulassa ja kaatopaikan luona ainakin harmaalokkeja. Lokit ovat rakas kevään merkki: niiden hahmot sinistä taivasta vasten tuntuvat ihmeellisiltä. Äiti kertoi nähneensä vilaukselta joutsenia jo maaliskuun puolella. Ne ovat ehkä kotijärven pari, joka saapuu seudulle hyvissä ajoin. Jäiden lähtöä ja sulapaikkojakin ne joutuvat odottamaan vielä monta viikkoa.

VUONNA 2010 NÄHNYT LAJIT (uudet punaisella)

1. Käpytikka, Dendrocopos major
2. Tilhi, Bombycilla garrulus
3. Hömötiainen, Parus montanus
4. Sinitiainen, Parus caeruleus
5. Talitiainen, Parus major
6. Harakka, Pica pica
7. Naakka, Corvus monedula
8. Varis, Corvus corone cornix
9. Varpunen, Passer domesticus
10. Pikkuvarpunen, Passer montanus
11. Viherpeippo, Carduelis chloris
12. Punatulkku, Pyrrhula pyrrhula
13. Korppi, Corvus corax (Outokummussa)
14. Räkättirastas, Turdus pilaris (helmikuun pakkasilla Linnanpellolla)
15. Teeri, Tetrao tetrix
16. Varpushaukka, Accipiter nisus (25.3 Polvijärvellä)
17. Harmaalokki, Larus argentatus (31.3 kaatopaikan yllä)
18. Kalliokyyhky, pulu, Columba livia
19. Mustarastas, Turdus merula (3.4 naapurin pihalla)
20. Närhi, Garrulus glandarius
21. Vihervarpunen, Carduelis spinus

Saisin helposti muutamia lajeja lisää, jos vain vähän pysähtyisin katselemaan. Millainenhan lista tulisi, jos yrittäisi listata kaikki kasvilajit? Se vaatisi enemmän hommaa ;-)

Sain sähköpostia Pohjois-Savon ympäristökeskuksesta eräänä päivänä. Lampea, jonka kasvillisuusselvityksen tein vuosia sitten, on tutkittu lisää. Jo minä kirjoitin raporttiini, että lisäselvitykset etenkin sammalten suhteen ovat tarpeen: lammessa kasvaa takuulla lajeja, joista minä en saanut näytteitä! Jo se lajilista, jonka minä sain, oli tavanomaista runsaampi. Nyt on pohjaharauksilla löydetty jo kaksi lammelle uutta lajia, jotka ilmeisesti ovat harvinaisia :)))  Tosi kiva, olen innoissani :))))