Tolvon-lääkkeen kokeilu pitää varmaan lopettaa. Annosta pienennettiin jo kerran, mutta silti saan liikaa sivuoireita.

Lääke aloitettiin kahdella tabletilla, kun pienin suositus on kolme. Kahdella tabletilla aloin saada vapinakohtauksia. En kiinnittänyt niihin huomiota pitkään aikaan, sillä vapinaksi kokemani tunne oli "sisäistä". Sitä on vaikea selittää, mutta tuntui tosiaan, että kroppa vapisee, mutta jotenkin sisäpuolella, jolloin ulkoapäin ei huomannut mitään erikoista. Erään kerran sitten tulin kysin kirjastolle, jossa nytkin olen, kun alkoi tuntua, että käteni vapisevat. Ensin mietin, olenko istunut pitkään liian jännittyneessä asennossa. En onnistunut rentoutumaan ja vapina lisääntyi ja alkoi tuntua koko kropassa. Silloin mieleen tuli, että tämä voisi johtua uudesta lääkkeestä. Vapina kesti vajaan tunnin ja oli sen verran suurta, että kirjoittaminen oli vaikeaa. Muualla kropassa vapina ei edelleenkään liene istuessa näkynyt ulospäin.

Kun kerroin lääkärille vapinasta, hän kehotti pienentämään lääkkeen määrää. Se korjasikin vapinan. Nyt olen käyttänyt Tolvonia muutaman viikon tällä miniannoksella ja olen alkanut saada uusia vaivoja. Kaikki alkoi siitä, että sormet rupesivat puutumaan (tätä lääkäri ei tosin pitänyt Tolvoniin liittyvänä). Jatkoin sitkeästi neulomista ja muutä näpräämistä ja sain palkaksi kipeät sormet ja ranteet. Sitten alkoi tuntua kipuja vähän siellä sun täällä. Olo on niin kuin olisin tehnyt urakalla jotain, johon lihakset eivät ole tottuneet. Mitään sellaista en kuitenkaan ole tehnyt, varsinkaan, kun tunne pysyy ja pysyy. Oloa voisi kuvailla myös, että se on samanlainen kuin kipeänä ollessa. Silloinhan on kaikin puolin jäykkä ja tuntuu, että pitäisi väännellä itseään joka suuntaan, mutta jäykkyydet eivät silti poistu.

Näidenkin oireiden kanssa meni aikaa ennen kuin osasin yhdistää ne Tolvoniin kuuluviksi. Oireet tuntuivat liian epämääräisiltä. Nyt kuitenkin löydän listalta selkeästi kohdat Nivelkivut ja Kehon jäykkyys. Listalla on myös nilkkojen ja jalkaterien turvotus. Siitä en osaa sanoa mitään varmaa, mutta sormet tuntuvat nimenomaan turvonneilta.

Elikkä minä sain sivuvaikutuksia, jotka luokitellaan erittäin harvinaisiksi. Niiden esiintyvyttä ei vielä pystytyä arvioimaan; muistaakseni Tolvon oli aika uusi lääke.