Palataanpa vähän takaisinpäin ajassa.  Kaksi kuukautta sitten olin viiden päivän reissulla Saksassa.  Ensimmäiset kuvat reissusta ovat täällä, toiset tämän linkin takana ja kolmannet täällä.

Matkan kolmannen päivän vietimme Berliinissä.  Tutustuimme Berliinin Suomi-keskukseen ja Suomalaisen seurakunnan toimintaan.  Oli mielenkiintoista kuulla, miten luterilainen kirkko täälllä vastasi ajan haasteisiin, esim. pienenevään jäsenmäärään.  Oli mm. tehty se ratkaisu, että kirkkoa vuokrattiin jatkuvasti kaikenlaisiin tilaisuuksiin esim. konsertteihin.  Ja niitä varten kirkon takaosaan oli rakennettu baaritiski.  "Ei menisi ihan heti läpi suomalaisessa seurakuntaneuvostossa", tuumasi pappi.

Baaritiski oli tietysti vain pieni osa tehtyjä muutoksia ja jotkin toiset asiat olivatkin meille aivan tuttuja.  Erilaiset jumalanpalvelukset ja uudenlaiset tapahtumat ovat mielestäni jo vakiintunut osa oman kotiseurakuntani toimintaa!  Samoin vapaaehtoisten aktivointi on itsestäänselvää ja se, että kirkko ja työntekijöiden työhuoneet ovat samassa rakennuksessa sattuu myös olemaan meille todellisuutta.

1735557.jpg

Seurakunnan käyttämän kirkon alttari

1738897.jpg

Iltapäivällä läksimme yhdessä syömään kaupungin parhaaseen Pizzeriaan, jonne paikallinen pappi meidät johdatti.  Paikka oli italialainen ja tarjolla oli mm. hevosen lihaa...  Ruokailumme aikana tuli kova ukkoskuuro ja terassi oli joutua tulvan alle.  Kun lopetimme ruokailun, oli taas ihan mukava ilma!

1738887.jpg 1735564.jpg

Kerrostalot rakennettiin kaupungissa niin, että niille muodostui sisäpiha.  Sellainen oli Suomikeskuksessakin, mutta vielä hienompia löytyi muualta kaupungista.  Kivoja parvekkeita näkyi monin paikoin.

1738899.jpg

Berliinissä oli uskoakseni hyvä pyöräillä: pyöräilijöille oli omat kaistat.  Polkupyöriä olikin liikkeellä tosi paljon.  Tälle pyörälle oli kuitenkin käynyt huonosti.

1738909.jpg

Eräs kaupungin monista taideteoksista

Illalla saimme hieman ostosaikaa ja menimme porukalla suureen kauppakeskukseen.  Minä en viihdy suurissa paikoissa, mutta kävin kuitenkin tutkimassa kirjakaupan.  Askartelutarvikkeita olisi ollut kiva katsella, mutta niitä ostointoiset löysivät vasta seuraavana iltana.  Tavaratalossa oli kuulemma ollut kokonainen kerros pelkkiä askartelutavaroita!  Näin muutaman kuvan sieltä ja kyllä se olisi ollut paratiisi!

1738905.jpg

Kauppakeskuksen pihalla oli maailmankello, jonka luona tapasimme.  Siinä tapasivat kaikki muutkin ryhmät.

Toiset kävivät illan päätteeksi vielä upeassa Tuomiokirkossa, mutta minä läksin kaverini kanssa jo majapaikkaan.  Olimme hirveän ylpeitä, kun osasimme ajaa kahdestaan metrolla :D